Kysing by består i dag blot af få huse, men tilbage i 1700-tallet var samtlige gårde samlet omkring bymidten.
En bybrand i 1793, hvor kun to gårde, Marielyst og Kysinggaard, ”overlevede,” og hvor gårdene Fellingsborg, Helenesminde, Østervang, Lundgaard, Sandballegaard, Kirkegaard og Ejegod alle blev ildens bytte, satte gang i udflytningen i området.
Gårdene som alle har en lang og spændende historie ligger i dag, hvor de blev placeret tilbage i 1700-tallet.
Kysing havde egen skole indtil 1947 hvor børnene blev overflyttet til Saxild-Rude Fællesskole.
Kysing Strand
Kysing har en udmærket badestrand som strækker sig fra Kysing næs ved Norsminde og ca. 800 m mod syd.
Følger man stien langs stranden fra Norsminde Havn og drejer ad Næsvej og herefter til højre ad Pouli Nielsens vej, er stranden både børnevenlig og med badebro.
På et plateau nogle hundrede meter længere fremme ligger områdets eneste naturistcampingplads.
Naturistcampingpladsen
Naturistcampingpladsen ved Kysing Strand er smukt beliggende helt ud til Kattegat og med en fantastisk udsigt til Samsø og Tunø.En del af campingpladsens areal er fredet område.
Man kan læse mere om campingpladsen her: NFJ
Skrænterne ved Kysing
Står man ved de høje skrænter ved Naturstyrelsens Grund (den store parkeringsplads) ved Kystvejen mellem Norsminde og Saksild, kan man næsten mærke historiens vingesus.
Her er udsynet eminent, og her gjorde kromand og lederen af den lokale milits Jens Christian Kierulff sig bemærket under Napoleonskrigene (1801 til 1814) når han højt til hest inspicerede området, eller når han gav fjenden kamp til stregen med en kanonsalve enten fra Norsminde Batteri eller fra kanonerne, der stod opstillede her på stedet.
Kysing Mølle
På selvsamme vindblæste område byggede 2 driftige landmænd tilbage i 1842 en mølle med tilhørende møllerhus og fodermesterbolig. Møllen var en ”jord-hollænder”, det vil sige en mølle, der var funderet direkte på jorden uden muret underetage. En mølle med stråtag og med vinger næsten til jorden.
Møllen fungerede som kornmølle for egnens befolkning indtil 1928, hvor mølledriften blev indstillet, herefter lå møllen uvirksom hen, indtil den en sommermorgen i juli 1932 nedbrændte til grunden.
Den gode madoplevelse
I 1969 blev mølleområdet ved Kysing Strand solgt til staten og udlagt til rekreativt område. Der blev bygget en badebro, og der blev anlagt en stor parkeringsplads.
På fundamentet af møllerens hus blev der bygget både ishus og offentlige toiletter. I år 2000 byggede man om, og indrettede en sommerrestaurant, som indtil 2008 blev drevet af ”Fiskekonerne,” hvorefter den lokale fiskehandler tog over.
I august 2011 åbnede Restaurant Himmel og Hav, hvor Bjørn og Britt Olsen fortsat formår at skabe både liv og gode madoplevelser, og hvor de holder gamle historiske traditioner i hævd. Hen over året er der et utal af små arrangementer hvor natur, kultur, gamle traditioner og lokalhistorie har et stort fokus.
Vikingemarked
Den første weekend i juni afholdes der Vikingemarked på de smukke arealer omkring restauranten, og når vikingerne har slået deres handelsplads og arbejdende boder op, er det ikke vanskeligt at genskabe et billede af, at her sad vores forfædre og syslede med forskelligt vikingehåndværk, før de drog ud på deres handelstogter til fjerne egne for omkring 1000 år siden, eller måske de blot tog deres båd og sejlede en tur ad fjorden/ådalen ind til Odder by, hvor der ved Mejerivej fortsat kan ses spor af et gammelt havnebolværk.