• Historisk gravminde
Østergaard

Gravsted nr. 669

Gravstenens tekst


Nanna Østergaard
Født 15.8. 1904 Død 9.1. 1963
Georg Østergaard
Født 11.4. 1900 Død 11.7. 1994

Stenen

Stenen er en stele på sokkel i mørk granit med poleret forside. Skriften er indhugget og udskykningen er et kors omkranset af egeblade i bronze.

Historisk gravminde

Da gravstedet blev nedlagt (gravsted 437 - 438) blev stenen flyttet til kirkegårdens tidligere lapidarium.
I forbindelse med kirkegårdens renovering i 2022-2023 blev stenen flyttet til den nuværende placering, hvor den står som et af 8 gamle gravminder.

Georg Østergaard Sørensen blev født i Ingerslev i som søn af Peder Sørensen og hustru Mette Marie Andersen. I december 1923 giftede han sig i Brabrand Kirke med Nanna Pedersen, datter af Anders Pedersen og Maren Kirstine Jensen fra Vejlby.
Ægteparret flyttede til Saxild, hvor de snart blev kendte ansigter i byen.
På adressen Gl. Bygade 12 nedsatte Georg sig som træskomand, træskobundene købte han, men læderet skar og forarbejdede han selv, ligesom han også syede skoletasker og diverse andre læderting. Ringer ved Saxild Kirke, blev han også, men det ægteparret vel især blev kendt for var, at de i perioden fra 1926 til 1962 var centralbestyrere på samtalestationen i Saxild.
Mange er anekdoterne om de gamle centralbestyrere, der via deres arbejde fik kendskab til mangt og meget i de små samfund. Også fru Nanna mentes at være godt orieteret om folkets gøren og laden. Ægteparret fik 5 piger, som voksede op i huset på Bygaden.
Det var et populært centralbestyrerpar, der i 1962 i centraliseringens hellige navn, måtte lukke samtalestationen, og lade de mange abonnenter overgå til centralen i Rude.
Fru Nanna døde allerede året efter, Georg døde på Aalykkecenteret i Odder i 1994.

På Gl. Bygade 12 kan man fortsat se skiltet fra samtalestationens tid. Saxild Samtalestation