• Registreret gravminde
saxild

Gravsted nr. 718-720

Gravstenens tekst

Konditor Chr. Petersen
Født i Møgeltønder 25.10. 1863
Død Saxild Badehotel 19.9. 1920
og hustru
Anna Petersen
Født i Aarhus 4.10.1867
Død i Odder 16.8.1951

Stenen

Stenen er en flækket skrå natursten i rød granit med sort indslag. Skriften er i bronzebogstaver.

Stenen er udtaget til bevaring af Odder Museum på vegne af Nationalmuseet.

Begrundelse for bevaring

Konditor Christian Petersen besluttede i begyndelsen af 1900-tallet opføre et badehotel ved Saxild Strand. Han købte 10 tdr. land af Saxild Hougaards mest sandede og vindblæste arealer ved stranden, tilplantede området med træer og byggede en imponerende bygning i to etager med både tårne og spir. Det hvide slot blev det kaldt, og det blev indviet i 1906.
Efter Christian Petersens alt for tidlige død i 1920, blev badehotellet ført videre af Anna Petersen og datteren Sofie Petersen.

For egnen og området blev Badehotellet både en stor arbejdsplads og en turistmagnet, idet badehotellet blev et sted, hvor gæsterne kom for både at se og blive set, og hvor unger piger af det finere borgerskab kom for at få en uddannelse i "Sofies køkken".

I forbindelse med omlægning af Saksild kirkegaard i 2022-2023 blev gravstedet nedlagt, Sofies gravsten, en poleret granitsten med teksten: Sofie Petersen. 1895 - 1981, blev fjernet medens stenen over Christian og Anna Petersen fortsat står på sin oprindelige plads, nu sammen med andre sten som menighedsrådet ønsker at bevare.

Chr. Petersensvej

Vejen går fra Dyngbyvej i Saxild til Badehotellet, og er opkaldt efter konditor Christian Petersen.

Biografi
Petersen, Christian