• Registreret gravminde
Ploug Rasmussen

Gravsted nr. 287-288

Gravstenens tekst

Simon Ploug Rasmussen
F. i Stenderup Præstegaard 2.7. 1847
D. i Saksild 9.11.1909

Det er en troværdig Tale og aldeles værd at annamme, at Christus Jesus kom til Verden for at gøre Syndere salige

Stenen

Stenen er en stele på sokkel med marmorkors. Skriften er indhugget og sortmalet.

Registreret gravminde
Ploug Rasmussen

Gravstedet er en præstegrav med et historisk gravminde over Simon Ploug Rasmussen, præst i Saxild i perioden 1884 til 1909.

Simon Ploug Rasmussen blev født den 2. juli 1847 i Stenderup på Fyn som søn af præst Ludvig August Frederik Rasmussen og fru Simonie Elisabeth Ploug. Han giftede sig i 1874 med Petra Hansine Dorthea Langkilde, og var i perioden 1874 til 1877 hjælpepræst i Nr. Lyndelse Kirke på Fyn, i 1874 flyttede ægteparret til Gerding sogn (Aalborg amt) hvor Ploug Rasmussen fungerede som præst indtil 1884, hvor han blev sognepræst til Saxild og Nølev kirker.

Simon Ploug Rasmussen var belæst og levende interesseret i historie, litteratur og samfundet omkring sig. I sin tid som sognepræst i Saxild havde skolen hans store interesse, og han var dybt involveret, da en ny skole, Saxild-Rude Fællesskole, blev bygget i 1901.
Som person var Ploug Rasmussen rummelig og han var for sine bysbørn en god præst.

For ægteparret Ploug Rasmussen bød livet iblandt på større udfordringer, herunder økonomiske, da de efter en kaution til en slægtning, der gik fallit, mistede det meste af deres formue.
Ægteparret var barnløst, men de havde to plejedøtre Inger Sigrid og Gudrun Louise, hvor fru Hansigne oplevede den store sorg at miste både Gudrun og en svigersøn til tuberkulose i 1915.

Ægteparrets to døtre blev begge begravet på Saxild Kirkegård, men i forbindelse med renovering af kirkegården i 2022, blev døtrenes gravstene destrueret.

Familie relaterede gravsteder

 • Petra Hansine Dorthea Rasmussen (født Langkilde)
  Stenen er placeret sammen med sten for Simon Ploug Rasmussen
 • Inger Sigrid Asmundsen, gift med Jens Jørgen Beck. Bemærk teksten på sokkelstenen.
  Gravstedet blev nedlagt og stenene blev destrueret i 2022 i fobindelse med omlægning af kirkegården.
 • Gudrun Louise Asmundsen, gift med Jørgen Nicolai Oxholm Bay.
  Stenen har stået i kirkegårdens tidligere lapidarium, men blev destrueret i 2022 i forbindelse med omlægning af kirkegården.
  En tilsvarende sten for Gudruns ægtefælle pastor Jørgen Nicolai Oxholm Bay, sognepræst til Thorstrup-Horne sogn, blev ligeledes destrueret.