• Historisk gravminde
Morten Smed

Gravsted nr. 267

Gravstenens tekst

Nielsine Petrea Mortensen
28.1.-1871 - 1.8. 1947
Morten Smed Mortensen
7.1. 1874 - 27.8. 1963

Stenen

Stenen er en buet stele på sokkel i grå spættet granit med poleret forside. Indhugget skift. Udsmykket med kors og marmordue

Kriterier for bevaring

Saxild bysmed, Morten Smed Mortensens gravsted (nr. 134 - 135) blev nedlagt for mange år siden, men stenen blev dengang flyttet til det daværende lapidarium med henblik på bl.a. at samle de sten, der kunne fortælle om områdets udvikling.
Den gamle bysmede er et spændende stykke lokalhistorie, som man blandt andet kan læse om, på det historiske spotpunkt "Smedens Hjørne" i Nølev.
Historisk har vi kendskab til Saxilds bysmede tilbage fra 1700-tallet og til den sidste smed døde i 2004. Morten Smed Mortensen overtog smedjen fra sin far,Jens Mortensen Smed.
Om Morten Smed Mortensen kan man blandt andet læse forskellige ankedoter i Dines Skafte Jespersens bog "Født på en søndag" og David Hejgaards "Herfra min verden går." Begge spændende lokalhistoriske beretning, der fortælles om den stærke smed, der ikke havde ret meget hår på hovedet, men armmusklerne lå som tove. Muskler alle havde respekt for.

Morten Smed Mortensens sten blev i 2023 flyttet til sin nuværende placering, hvor den står som et af 8 gravminder.

En gravsten over Morten Smed Mortensens kollega i Rude, kan ses på gravsted 369.

Rasmussen, Rasmus og Kirsten