• Født: Omkr. 1750, antagelig Aalborg Amt

Gift: 1774 i Vindblæs Kirke med Maren Jørgensdatter Schaltz, datter af Jørgen Pedersen Schaltz og Mette Pedersdatter Svindt af Løgstør

Børn
  • Christiane Dorothea Albertsdatter
  • Ambrosia Hiorth
  • Jørgine Marie Fridericka Albertsdatter
  • Mette Marie Hjort
  • Jørgen Diderik Albertsen Hiort
  • Mette Marie Albertsdatter Hiort

Biografi

Historien fortæller, at Albert Christian Hiort, der var købmand, engang var på vej fra Norge med varer. Det var et forfærdelig vejr, det regnede og tordnede, og bølger slog ind over skibet. Albert Hiort bad de højere magter om hjælp og lovede, at hvis han ville slippe fra denne sejlads med livet i behold, ville han give et skib til den nærmeste kirke.

Uvejret tog til – og skibet gik ned – men et fremmed skib observerede den skibbrudne, og Albert Hiort, der jo fulgte datidens mode, og havde en lang flettet hårpisk, var heldig, for netop denne hårpisk gjorde, at han kunne trækkes ombord i det fremmede skib. Og det er ganske vist.

Hiort måtte indfri sit løfte – og i Saxild Kirke hænger den dag i dag et kirkeskib, en orlogsfregat med kanonporte, svævende engle, gyldne ornamenter og en søofficer med sabel som gallionsfirgur, et skib skænket af Albert Christian Hiort.

Vi ved, at Albert Hiort i 1782 blev kroholder ved Norsminde Kro, hvilket er året før kirkeskibet blev skænket til Saxild Kirke, og vi ved, at han før den tid bl.a. har været skovrider ved godset Konstantinsborg. Vi ved også, at han i 1787 er bosiddende i Kysing.

Hvornår Hiort forlader Norsminde/Kysingområdet, ved ingen, men i 1793 raser en stor bybrand i Kysing, hvor flere huse og gårde bliver ildens bytte, og vi ved, hustruen dør i 1796 i Stornor, Malling sogn.

Vi higer og søger… og en skønne dag, har vi måske stykket Albert Christians Hiorts historie sammen bid for bid.

Iflg. skifteregister 1795-1826 for Aalborg, nævnes en Albrecht Christian Hiort, Kongstedlund. Måske det er ”vores” kroholder. Tiden må vise det. Men alle brikker til puslespillet modtages med taknemmelighed.