• Et forandringens årti

2020'erne blev et forandringens årti for Saxild Nord, området der fra gammel tid dannede grænsen mellem Saxild og Rude ejerlav.
Rude er med sine gamle gårde omkring bymidten fortsat en lille, unik landsby, udtaget som et bevaringsværdigt kulturmiljø i Odder Kommune. Desværre har man ikke set på helheden, så alle gode intentioner til trods, er de gamle markskel og grænser, som engang definerede landskabets struktur, nu under pres i fremskridtets navn.

Hvor der før var et levende landskab præget af en gammel plantage og et rigt dyreliv, er billedet nu forandret.


Markskellene, der i generationer har bundet landskabet sammen og skabt en naturlig overgang mellem det åbne land og landsbyens struktur, er i takt med udviklingen blevet overset og udvisket.
Begreber som produktionsskov og arealanvendelse har fået ny betydning, og den grønne oase, der tidligere markerede grænsen mellem Rude, Saxild og sommerhusene, og som fungerede som et rekreativt område for mange, er borte.

Forandringerne har ikke været uden debat. Naturfredningsforeninger og lokale stemmer har advaret mod konsekvenserne, og spørgsmålet om, hvordan vi balancerer udvikling og bevaring, er mere aktuelt end nogensinde.
Konflikten mellem ønsket om grøn omstilling og nødvendigheden af at beskytte eksisterende naturværdier er en påmindelse om, at ikke al udvikling nødvendigvis er fremskridt.

Set i et lokalhistorisk perspektiv har Saxild og Rude altid været i udvikling, men sjældent har ændringerne været så markante som nu.
Tidligere udstykninger og sommerhusområder har fulgt landskabets naturlige struktur og respekteret de historiske grænser mellem by og land.
Hensynet til en sammenhængende udvikling har været tydeligt, men med de seneste forandringer sættes den balance på prøve.
Hvordan fremtiden vil forme sig for Saxild Nord, vil tiden vise – men historien minder os om, at landskabet til enhver tid bærer præg af de valg, vi træffer.