• Død: 25. april 1717

Biografi

Far: Christen Nielsen
Mor: Maren, Rude

Historien fortæller, at Ane Christensdatter blev født i Rude, hvor forældrene havde et lille hus, den fortæller også, at hun var en yderst vellidt pige, som kun fik de bedste skudsmål.

Ane var eftertragte at karlene i byen, og det blev skæbnesvangert for hende. Medens hendes kæreste Jens, gjorde tjeneste på grund af krigen mod svenskerne, blev Ane voldtaget af en af de rige gårdmandssønner fra byen.

Slynglen hed Hans Nielsen, og han var efter sigende noget af en døgenigt og ville selvfølgelig ikke stå ved sin udåd, og ene og forladt måtte Ane føde det lille barn.

Barnet døde, måske ombragt af Ane selv, og i nattens mulm og mørke den 1. marts 1717, begav hun sig til Saxild Kirkegaard, hvor hun begravede barnet i det østligste hjørne af kirkegården.

Desværre glemte hun at sætte graverens spade på plads, og dagen derpå opdagede han derfor den nylavede grav.

Ane blev arresteret, og for sin handling blev hun først ved Hjemmetinget den 22. marts siden ved Landstinget den 21. april dømt til med sværdet at skulle henrettes og krop og hoved begraves på stedet.

I forbindelse med retssagen blev Hans afhørt, men han nægtede pure at have voldtaget Ane, han fik dog besked på at holde sig rede, hvis nye synspunkter skulle kom frem, men den risiko turde han øjensynlig ikke løbe, og han forsvandt fra området, så intet kunne nu hjælpe Ane.

Byens præst, Poul Poulsen besøgte hende flere gange i arresten – han bad for hende, talte hendes sag – og han gjorde alt hvad han kunne, men forgæves.

Da henrettelsen den 25.april mellem kl. 07,00 og 08.00 skulle eksekveres på en høj sydøst for Krekær, måtte præsten fra Odder Jørgen Davidsen, følge Ane til retterstedet – Poul Poulsen lå på sine knæ i Saxild kirke og bad de højere magter give hende styrke til det, hun nu skulle igennem.

I kirkebogen skriver Poul Poulsen: Hun døde som et fuldkomment Guds barn, frimodig og tålmodig og med god andagt overleverede sin sjæl i Guds hånd fuld af trøst og kraft, dette jeg bedst kan vidne, som stedse var hos hende, til hun blev udført til retterstedet.