Oktober var efter den gamle, romerske kalender årets ottende måned. Navnet er afledt af det latinske "octo", der betyder otte. Da januar og februar senere blev indskudt, blev oktober årets tiende måned, men beholdt sit gamle navn.

Det gamle, nordiske navn var "sædemåned", fordi vintersæden skulle sås nu. Det var dengang kun rugen, der anvendtes som vintersæd.

Særlige dage i oktober

31. oktober, Alle Helgens Aften / Halloween

Alle Helgens Aften / Halloween er "åndernes nat" - en skik vi har importeret fra USA og England. Det var den nat, hvor man mente, at hekse og spøgelser blev synlige, og hvor de døde vendte tilbage for at gøre evt. regnskaber op. Uden reference til Halloween så man tidligere herhjemme roelygter, som i udseende kunne minde om de græskarlygter, der laves i dag. Formålet var, at den "uhyggelige" belysning skulle skræmme uvedkommende væk.

Her i landet er den festlige del med udklædning, sjov og ballade nok primært udspundet af kommercielle tiltag fra legetøjsforretninger og varehuse, og mange har fanget lysten til at feste i en ellers festløs og mørk tid.

Vejrvarsler og talemåder i oktober

Ifølge oktobers generelle vejrvarsler bliver vinteren mild, hvis oktober er hård. Omvendt betyder en mild oktober varsel om en hård og kold marts måned.

Tåge i oktober varsler meget vintersne.

Løvfaldet indeholder også vejrvarsler. F.eks. hedder det: "Vil træerne ej lade løvet fare, bliver vinteren streng,tag dig i vare."

8. oktober, Ingeborgs dag

Skinner solen på denne dag, kan man vente smukt vejr i julen.

14. oktober, Calixtus dag

regnede man tidligere som årets første vinterdag. På denne dag måtte man ikke foretage sig noget med redskaber eller apparater, der drejede rundt. Og man måtte ikke føre noget bort fra gården, hvis man ville undgå uheld med kreaturerne i vinterens løb.

16. oktober, Gallus dag

Bliver bladene siddende på træerne efter denne dag, kan vi vente streng vinter. Derudover kan vi forvente at blive plaget af utøj og skadelige insekter næste år.

23. oktober, Sankt Sørens dag

nu skulle køerne igen sættes på stald.

28. oktober, Judæ dag

denne dag tog man igen varsler for julen. Mildt vejr på denne dag, varsler en hvid jul.