Alterbordet

Saxild Kirkes alter

Alterbordet er sammensat af flere panelstykker i fyr, hvoraf forsiden stadig er det oprindelige. Alterbordet fremstår primært i stærke gule, røde og grønne farver, og især lægger man mærke til de gule fyldningsbunde med røde gyldenstykkemønstre, der er malet i fri hånd.

De tre store arkadefelter i front har desuden hvert sit bueslag, der støttes af riflede pilastre, og er desuden dekoreret med små hvirvelrosetter.

Over storfelterne er der tre smalfelter med listedannede rhomber.På panelstykket mod syd er der fra et tidligere alterklæde overført et sølvvåbenskjold med Dannebrogsordenens kæde samt initialerne C F og H R for Christian Frederik von Holstein Rathlou. Bordpanelet er istandsat over flere gange bl.a. i 1908 og 1981.

Altertavlen

Saxild Kirkes alter

er som alterbordet istandsat over flere gange. Det er er et smukt udsmykket snitværk i bruskbarok fra omkring 1660, udført i eg af Østjyllands dengang førende billedskærer, Peder Jensen Kolding, der bl.a. også har skåret altertavlen i Odder Sognekirke.

Altertavlens midterparti sammenfatter lidelseshistorien, medens de to figurer Moses og Johannes viser menigheden vejen for kristenlivet i traditionel luthersk forstand.

Altertavlens dominerende farver er rødbrunt, gråt, grønt og guld.

Krucifiks

Saxild Kirkes alter

Et krucifiks på kirkens sydvæg med en kristusfigur på ca. 68 cm er udført i egetræ, og det formodes at det stammer fra samme periode som altertavlen, ligesom det formodes, at den er fra Peder Jensen Koldings værksted værksted.

Døbefont

døbefont saxild kirke

Døbefonten er af rødlig granit, den er 83 cm høj og 65 cm i tværmål og er i nyromansk stil.

Øverst er der indhugget en bort, og på selve døbefonten står med relieftal årstallet 1888 samt initialerne IHS. Døbefonten erstattede antagelig en træfont, der var erhvervet i 1830.

Det formodes, at den oprindelige romanske stenfont i 1862 var blevet ”bortført” af en tidligere præst (antagelig Henrik Georg Bruun præst 1858-1884) og placeret i haven på Rathlousdal, idet kirkeejeren havde ønsket den opsat i sin have.

Dåbsfad

Dåbsfad, Saxild Kirke

Et dåbsfad i messing bærer ligesom døbefonten årstallet 1888 og initialerne IHS.

En dåbskande i messing blev i 1947 skænket kirken af gårdejer Niels Øvlisen, Saxild.

Epitafiemaleri

Epitafiemalier med familien Suur

På skibets nordvæg hænger et epitafiemaleri, som er udført af en ukendt maler.

På maleriet ser man præstefamilien (Casper Berentsøn Suur, dennes hustru Anna Olufsdatter, der døde i 1688 samt to døtre og en søn).

Familien står under et Kristuskors med foldede hænder.

Alle er klædt i sort, Casper Berentsøn Suur bærer på maleriet sin præstekjole, og i forgrunden ses en lille død dreng klædt i hvidt.

Den døde dreng holder i sin ene hånd et kranie og i den anden en palmegren, efter sigende et symbol på døden, men tanken strejfer jo også, om familien netop har mistet en søn. Dette lader sig desværre ikke umiddelbart spore.

Kalkmalerier

saxild Kirke indvielseskors

Flere kalkmalerier blev ved kirkens renovering i 1982 afdækket, men ganske få skønnedes bevaringsværdige.

Man ved, at Poul Poulssøn i sin embedsperiode lod male en præsterækketavle med 7 præsters navne på korets væg, ligesom man fandt flere optegnelser og kalkmalerier fra forskellige perioder.

Man nøjedes dog med kun at genopmale ornamenteringen i lysningen af det tilmurede romanske vindue i skibets sydside, ligesom et indvielseskors på korets nordvæg blev rekonstrueret.

Kirkeskib

saxild

Kirkeskibet er en orlogsfregat med kanonporte, svævende engle, gyldne ornamenter og en søofficer med sabel som galionsfigur, hænger smukt i kirkens skib.

Inskriptionen fortæller, at skibet er skænket kirken i 1783 af kroholder Albert Christian Hiort fra Norsminde, der iflg. legenden blev reddet i land ved Norsminde efter et forlis.

Albert Christian Hiort stammede oprindeligt fra Als – i Aalborg Amt, og arkivet er interesseret i enhver oplysning, der kan hjælpe med at kortlægge hans historie.

Orgel

saxild kirkes orgel

Saxild Kirkes orgel er tegnet af arkitekt Ebbe Marxen og bygget hos Frobenius Orgelbyggeri i 1981.

Orglet har 10 stemmer, 2 manualer og pedal.

Det gamle orgel, der var bygget i 1898 på Frederik Nielsens orgelbyggeri i Aarhus, og skænket til kirken af gårdejer Otte Mortensen, blev foræret til Bågø Kirke.

Korbue

Prædikestol

saxild

Prædikestolen er et renæssancearbejde fra omkring år 1600, som er udført i eg. Den består af 4 fag med slanke portaler med bueslag og pilastre.

Det formodes, at stolen oprindelig har stået umalet, men at den i forbindelse med køb af lydhimlen omkring 1635 blev stafferet, så stol og himmel matchede hinanden.

Omkring 1854 blev stolen dekoreret med evangelistmalerier i alle storfelterne.

Over storfelterne er en frise med latinske bibelcitater, ligesom der under felterne er indsat forskellige indskrifter.

Under prædikestolens hjørner ses store englehoveder med gulbrunt hår og vinger i sølv, guld, rødt og hvidt, medens prædikestolens farver i øvrigt er domineret af gyldent, grønt, rødt og brunt.

Stentavler

Præsterækketavle
Saxild Kirkes Kalkstenstavle, Poul Poulsen

I våbenhuset hænger på østvæggen en oval kalkstenstavle over en sognets mest markante præster, Poul Poulsen og dennes hustru Mette Maria Hutfeldt, som begge døde i 1736.

Det formodes, at tavlen er udfærdiget i 1719 og parrets dødsdata efterfølgende tilføjet.

Som en lille krølle kan tilføjes, at det er Mette Marias begravelsesdato, der er påført på tavlen og ikke datoen for hendes død.

På vestvæggen ses en præsterækketavle med Saxild og Nølev Sognes præster fra omkring år 1500 og til nu.

Pæsterækketavlen i detaljer.

Jacob Jacobsen
saxild Kirkes Kalkstenstavle, Jacob Jacobsen og frue

På kirkens nordmur, til højre for indgangsdøren, blev i 1909 ophængt en figursten i kalksten.

Figurstenen er et gravminde over sognepræst Jacob Jacobsen, der døde i 1628, og hans hustru Anna Pedersdatter.

Figurstenen er stærk nedslidt, men man kan ane præsten i fuldt ornat og fruen med en bog under de foldede hænder.

Ove Sørensøn Halkier
saxild stentavle Ove Sørensøn Halkier

Ved indgangen til våbenhuset kan man som trædesten se 4 gravfriser med indskriften"blockquote">

1: Ove Sø
2: rensøn
3: Halkier
4: an. 1729

Trædestenene er af grå kalksten og måler ca. 43 x 45 cm.

Theologus Studiosus Ove Sørensen Halkier var født i 1707 i Kysing og døde samme sted i 1729.

Jens Sørensen
saxild stentavle Jens Sørensen

På kirkens nordmur, til venstre for indgangsdøren, ses en mindetavle over degnen Jens Sørensøn som døde i 1715.

Jens Sørensøn var gennem 55 år en skattet sognedegn, der tro tjente tre præster og sine sognebørn.

Stenen er opsat og bekostet af magister, Poul Poulsøn, præst ved Saksild og Nølev Kirker.

Bogstol

bogstol

Bogstolen er skænket kirken i 1724 af degnen Ole Jenssøn.

Bogstolen er 140 cm høj og udført i egetræ. Den står på en svungen trefod og er dekorativt udskåret med hjerteformede gennembrydninger. To monterede lysestager er fra en senere periode.

Bogstolen bærer inskriptionen: ”1724 hafver Olle Jenssøn Degn bekostet Denne Bogstoel og gifven den til Saxild Kierke/ mig og mine Efter Komere til nijtte, naar vi den hehøfve”.

Pengeblok

pengeblok

Pengeblokken er fra omkring 1818 og er beregnet til indsamling af ”tavlepengene”, dvs. bidrag der af menigheden blev lagt på en tavle, og som skulle bruges til hjælp til sognets fattige.

Pengeblokken benyttes stadig i kirken, og de bidrag der indsamles går til forskelligt hjælpearbejde rundt i verden.

Salmenummertavler

salmenummertavle

Salmenummertavlerne stammer fra 1933 og er udført i eg af Peter Bang Termansen. Tallene er af messing.