• Tur retur

Turen fra campingpladsen og til Assedrup er ca. 7 km. lang og fører over Saksild by, Rude og Nølev. Den kan indtil Rude by køres på cykelsti.

Vælger man den korteste vej til Saksild Kystvejen/Strandvejen (1,2 km), kan man, hvis man ønsker at besøge det historiske spotpunkt, kirken og den gamle bygade, før man kører til Rude, dreje til venstre når man kommer til Dyngbyvej, herefter vil man se spotpunktet på venstre side.
En alternativ rute, der er en anelse længere, går gennem Saksild Plantage (Plantagevej eller Præsteager) drej herefter til højre ved Chr. Petersensvej og igen til højre ved Dyngbyvej i Saksild.

"Byens plads" Saksild

Tag et hvil på "Byens Plads," mærk historiens vingesus på lige netop det sted, hvor alle beslutninger i fordums tid blev truffet. Pladsen var byens gamle tingsted, og i 1920 fik fællesskabet endnu en dimension, da Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og genforeningssten blev rejst over det ganske land.

Den gamle bymidte, Gl. Bygade, har fortsat mange gamle huse, som fortæller historien om et levende samfund, med mange små håndværkere og med den lille landsbyskole, hvor Bygaden i dag munder ud i Strandvejen.

Også Saksild Kirke er et besøg værd, brug QR koden på infotavlen og tilgå lokalarkivets hjemmeside, hvor de mange historier fortælles.

Fra "Byens Plads" i Saksild går turen til Rude, en afstand på 2,4 km.

Fra Dyngbyvej køres til venstre ved Strandvejen, drej herefter til højre ad første vej, følg Rudevej forbi Vorbækgården, Østerlund og Saksild Skole. Kort efter byskiltet i Rude ligger det historiske punkt på højre hånd.

"I fæstebondens spor" Rude

Midt i Rude by, ved krydset Rude Havvej/ Rudevej ligger spotpunktet "I fæstebondens spor.

Punktet forventes færdigetableret i løbet af efteråret 2024, men det kan anbefales at gå en tur i den gamle bymidte, hvor gårdene endnu ligger omtrent som i fæstebondens tid.

Ved brug af QR koden på infotavlen, kan man læse om byens spændende historie og ikke mindst, kan man blive klogere på landbrugets historie, som fortælles i både ord og billeder.

Er tiden til det, kan man gå på opdagelse efter de gamle fæstegårde, eller man kan besøge "Det bedste Hug" på Rude Hovgaard, der som regel har meget spændende stenkunst på lager.

Drej til venstre i krydset Rudevej - Rude Havvej. Følg vejen til du når skiltet på højre hånd, der viser til Nølev. Følg vejen ind gennem Nølevs bymidte, hvor den historiske plads, "Smedens hjørne" ligger til højre umiddelbart før kirken.

Afstanden fra Rude og til "Smedens Hjørne" i Nølev er 2,3 km.

"Smedens Hjørne" Nølev

På "Smedens Hjørne" er det i sommertiden muligt at tage sig et hvil, og vil man have den lokale historie med, før man drager videre til spotpunktet i Assedrup, kan man via en QR koden på infotavlen blive ledt frem til den spændende historie om de gamle bysmede og Nølev by.

Nølev Kirke og kirkegården med de fine gamle gravsten og kunstværket "Ordet" kan det også varmt anbefales at bruge lidt tid på at besøge, også her er der bænke til hvil og fordybelse.

"Spor i landskabet" Assedrup

Sidste del af ruten mod Assedrup er blot 1,5 km lang. Drej til højre i krydset Nølev Byvej-Assedrup. Vejen fører forbi bakkedraget med Nølev gamle Skole (Assedrupvej 53), som i dag (2024) rummer såvel en privat beboelse som en møbelpolstrervirksomhed. På toppen af bakken åbenbarer sig en storslået udsigt ud over Assedrup enge og ind mod Odder by.

Man passerer "Assedrup Enge," en del af det vådområde, som Odder Kommune i 2015 etablerede i ådalene mellem Odder By og Assedrup.

Vandløbene Odder Å, Rævs Å og Kragebæk blev ved den lejlighed genslynget og de dræn, der engang drænede en stor del af området, blev afbrudt. Det store vådområde leder vandet til Norsminde fjord, men det er for nuværende ikke muligt at vandre til fjorden via engene.

Man krydser den gamle bro over Rævs å, hvor mangen en lystfisker gennem årene har stået og halet fisk i land, fortsætter forbi de små, gamle huse og vejen op mod Letbanestationen og pladsen hvor man i slutningen af 1800-tallet etaberede såvel kro som brugsforening. Kort efter den gamle viadukt fra 1935, midt i Assedrup by, når vi sidste stop på ruten, som ligger til venstre på Nygårdens jord, og hvor infotavlen "Spor i landskabet" via en QR kode fortæller om den lille stationsby og den storhedstid.

Tur - retur

Turen tilbage til campingpladsen kan naturligvis køres ad samme rute som udturen, men har man lyst til flere km. i benene, er der et alternativ op over Nølev-Driften, som er områdets gamle overdrev.

Vejen over Driften

Fra Assedrupvej - kort efter broen, viser et skilt til venstre mod ”Nølev-Driften,” hvor udsigten er helt formidabel med udsyn til alle fire verdenshjørner. Man kan se over de vidstrakte enge mod Kysing og Norsminde, og i godt vejr kan man skimte Mols i det fjerne. Vejen fører ned til Nølev Byvej, som igen fører ud i Rude Havvej, som man følger til venstre mod Rude.

Ved Spotpunktet i Rude, kan der tages endnu et valg. Man kan, som på udturen, følge Rudevej til højre forbi Saksild Skole til Saksild by og til venstre ved Rudevejs udmunding i Strandvejen, hvorefter man følger cykelstien tilbage til campingpladsen, eller man kan fortsætte ad Rude Havvej, som er utolig smuk, men smal og uden cykelsti.
Rude Havvej munder ud i Kystvejen, hvor man kan dreje til højre og følge cykelstien tilbage til campingpladsen, måske med et lille stop ved Langhøjen i Rude.

Langhøjen i Rude

Har man endnu ikke besøgt Kysing og Norsminde drejer man til venstre med endnu flere km. til følge. Beskrivelsen af den rute kan man se her: Campingpladsen - Norsminde